Yatırım Yapmaya Başlamak ve Kendi Stratejilerinizi Geliştirmek
- Smart Advice
- Nov 20, 2015
- 3 min read
İşte en sevdiğim konulardan biri. Her kafadan ses çıkıyor, herkes en iyi tavsiyeleri veriyor ve en çok kazandıran yatırım stratejilerini biliyor. Doğru zamanda en yüksekten satıp en düşükten alıyor ve devamlı kazanma hayalleri ile mucize formülü arıyor? O formülü bulduğunu iddia edenlerin peşinden koşup duruyor?
Bu konu bir o kadar karmaşık ama bir o kadar basit. Basit olduğunu anladığınız noktada o mucize formülü buluyorsunuz. Şu ana kadar sayısız yorum okudunuz, tavsiye aldınız, hikaye dinlediniz. Herkes para kazanmak - kibarca yatırımlarını kazançlı biçimde değerlendirmek - istiyor ama kazanmanın sınırını bilmiyor. Hedef koyuyor ama devamlı hedefini değiştiriyor. Asla ders almıyor ve kendini tanımadan karar veriyor. Daha vahimi yatırım yaptığı ürünleri tanımıyor. Bunu sadece yatırım ürünleri gibi düşünmeyin. Kredi çekerken de aynı sorunlar var.

I. AŞAMA
Alışkanlıklar ve Davranışlar : 3 temel soru
1) Neden yatırım yapıyorsunuz?
2) Nasıl yatırım yapıyorsunuz?
3) Neye yatırım yapıyorsunuz?
Aklınıza ilk gelenleri not edin. Mevcuttaki durumunuzu gözlemleyin. Yatırım düşüncelerinizi, eğilimlerinizi ve davranışlarınızı analiz edin. Eğitimler veriyorum ve yüzlerce katılımcıya soruyorum. Eğitimin yarım gününde katılımcılardan tek tek bu 3 soruya cevap vermesini istiyorum. İnanılmaz bir paylaşım. Tecrübeler, fikirler o kadar farklı ve bir o kadar zengin ki inanın her seferinde yeni şeyler öğreniyorsunuz. Bu pratik çok önemli. Hatta sorulara verdiğiniz cevapları yazıp sonradan okumak kendi gelişiminizi görmek açısından oldukça heyecan verici. Yazdıklarınızı okuyunca var olan ama tam anlamıyla fark edemediğiniz potansiyeliniz keşfediyorsunuz. Aslında hepimiz birer yatırımcıyız ve özünde gayet iyiyiz. Sadece küçük dokunuşlar ve yeni bakış açısı gerekiyor.
II. AŞAMA
FARKINDALIK : 3 özel soru
Finansal Danışmana olan ihtiyacınızı saptamak çok kritik bir nokta. Profesyonel bir destek almak ve güvenilir bir danışmanla yola devam etmek hatta en başından birlikte çalışmak gerekiyor. Elbette kendi başınıza öğrenebilir ve karar verebilirsiniz. Ama harcayacağınız zamanı, parayı, emeği düşünmelisiniz. Yeterli tecrübe ve bilgi birikimine sahip olmanız gerekiyor. Doktora veya avukata gitme kararı verdiğiniz gibi değerlendirmeniz lazım.
Bu kararı almak çok kolay. Bunun için hazırladığım "Yatırımcı Testini" çözebilir ve sonucu görebilirsiniz.
III. AŞAMA
YATIRIM YAPMAK : Sırasıyla 3 adım
1) Yatırım kararı vermek
2) Yatırım stratejisi belirlemek
3) Yatırım ürünlerini seçmek
Önce karar veriyoruz. Ardından stratejimizi belirliyoruz. Tek bir stratejimiz olmalı ve bunu sonuna kadar uygulamamız gerekiyor. Yapılan en büyük hatalardan biri de birden fazla farklı strateji uygulamaya çalışmak ve sürekli strateji değiştirmek. Daha sonra gözden geçirmek ve değiştirmek mümkün olacaktır ancak önce seçilen stratejiyi en az 6 ay boyunca test etmek gerekiyor. Ardından stratejimize uygun yatırım ürünlerini seçiyoruz. Doğru ve uygun yatırım ürünü seçiminde vade ve risk-getiri gruplandırmalarına dikkat ediyoruz.
IV. AŞAMA
CEVAPLAR VE SONUÇLAR
1) Yatırımcı testi başarı notunuz kaç?
2) Yatırımlarınızın getirisi kaç, bu getirinin risk karşılığı nedir?
3) Size tavsiye veren kişinin durumu, geliri, konumu nasıl?
Cevaplarınızın doğru olduğundan emin olmak için de birine danışmanız gerekmeyecek mi? Hesaplamaları kim yapacak? Yine geliyoruz aynı noktaya: Finansal Danışmanınıza danışmaya. Danışacağınız kişi bu prensipleri kendi hayatına uygulamış ve kazanmış mı? Yoksa herkes danışman, yaşam koçu, beslenme uzmanı. Beslenme ve spor danışmanının kendisi sağlıklı ve fit olacak ki güven versin. Aynı mantıkla Finansal Danışmanınızı değerlendirmelisiniz.
Getirilerin analizi ve hesaplaması çok önemli. En iyi getiri en yüksek olan değildir. Sadece yıllık getirilere ya da tek bir yatırım ürününe bakmak doğru değil. Geçmiş dönem getirileri asla gelecek dönem getirilerini garanti etmez. Bu sene dolar %30 kazandırabilir ama seneye %40 düşer. Hisse senedinin 3 yıl ve üzerindeki ortalama getirisi tüm ürünlerden daha fazla olabilir. Unutulmamalı ki risk artarsa getiri artar. Getirileri karşılaştırmak için aynı risk seviyelerini göz önünde bulundurmak lazım. Sonuçta yatırımlarınız kar da mı zarar da mı? Kardaysa enflasyon üstünde mi altında mı? Kıstas endeksinizin ne kadar üstünde mutlak getiriniz oluştu? Standart sapmanız ve sharpe rasyonuz ne?
Bu böyle detaylı, teknik ve havalı biçimde devam eder. Tüm bunları size basit ve yalın biçimde anlatan birinin olması ne kadar rahatlatıcı olmaz mı?
Cevaplar ve sonuçlar gerçeğin ta kendisi...
Comments