Yatırım Ürünleri Getiriler ve En Çok Kazandıranlar
- Smart Advice
- Jan 6, 2016
- 3 min read
Düzenli olarak yatırım ve finansal ürünlerinin getirilerini paylaşıyorum. Ana sayfada aylık olarak güncellenen pratik tablo üzerinden istediğiniz bilgiye kolayca ulaşabilirsiniz.
Yatırım piyasalarındaki temel sorunlarımız devam ediyor. Bu sektörde bulunduğum 15 yıl boyunca bu beylik söylem hiç değişmedi. Bu gidişatla da kolay kolay değişmeyecek. Einstein'in dediği gibi " Aynı hataları yaparsanız aynı sonucu alırsınız." Malasef gelişmekte olan ülke statüsünde kalmaya devam ettiğimiz sürece çok ciddi atılımlar beklemek rasyonel olmaz. Umutsuz veya negatif değilim. Gelişmeler elbette oluyor ama beklentilerin altında yavaş biçimde yol alıyoruz.

Nedir bu temel sorunlar?
Tasarruflar artmıyor, yerli yatırımcı tabanı gelişmiyor, borsa şirketleri karlarından temettü dağıtmıyor, fon piyasası büyümüyor, mevduat faizlerine alternatif çıkmıyor, döviz korkusu hiç dinmiyor, gayrimenkul ve yastık altı altın her daim ön planda oluyor. Son olarak bireysel emeklilik devlet katkısı ve artan popülerliğine rağmen kazandırmıyor.
Sonuçta ne kadar getiri elde ettiğimiz tüm kararlarımızı ve başarıyı belirliyor. En kritik noktanın risk getiri rasyosu olduğunu hatırlatmama gerek yok herhalde. Risk seviyenizle getiri arasındaki doğru orantılı ilişkiyi hiçbir zaman unutmamak gerekiyor.
Diğer yandan gayrimenkul yatırımı ayrı bir konu. Çünkü finansal bir yatırım değil, reel bir yatırım. Ayrıca kira geliriyle beraber yan bir getiri sunuyor. Gayrimenkul Danışmanlığı Finansal Danışmanlıktan bağımsız olarak ele alınmalı Yatırım ürünlerinin getiri karşılaştırmalarına genelde dahil edilmez.
Mevduat faizlerinin yüksek olması her zaman yatırım ve sermaye piyasalarının gelişmesini engelledi. Dünya örneklerine bakıldığında faiz oranlarının düşük seyrettiği ekonomilerde yatırım fonları başta olmak üzere yatırım ürünlerine ilgi artıyor. Amerika'da mevduatınıza 1% aldığınızı düşünün. Yatırım fonları size yıllık 2-3% getirdiğinde hatta temettür veriminin ortalama 5% olduğu hisse senetleri piyasasında kat ve kat fazla getiri elde etmiş oluyorsunuz.
Tüm alternatif getirileri mevduat getirileri ile karşılaştırmaya başlıyoruz. İşin ilginç tarafı düşük risk getiri grubunda yer alan ürünleri mevduatla karşılaştrdığınızda mevduat her zaman daha fazla getiri sunuyor. Fpn ve portföy yöneticilerinin işine gelmediği için mevduat bu grup karşılaştırmalarına dahil edilmiyor. Çünkü aynı gayrimenkulde olduğu gibi aslında mevduat da bir yatırım ürünü değildir. Ancak bu şekilde düşünmek gerçekçi olmuyor. Yatırımcı ne kadar getiri elde ettiği ile ilgilenir. Gayrimenkulu anlarım ama mevduatı ayrı bir grupta değerlendirmeyi doğru bulmam.
Mevduat getirileri her zaman bono/tahvil getirilerinin üstünde. Bankalar arasında yoğun bir rekabet var ve artık dijital bankacılık üzerinden daha yüksek oranlar yakalamak mümkün. Bakmayın siz tabela faiz oranlarına. Birçok rapor ve araştırmada belirtilen faiz oranları gerçekçi piyasa oranları değil. Mevduat karşılaştırmalarında kullanılan oranlara da dikkat etmek lazım.
Reel getirileri analiz etmek karşılaştırma yaparken en önemli noktalardan biri. Bu kadar konuşuyorkan enflasyonu ihmal edemeyiz. Paranın değer kaybı var. Getiriniz bunun üzerinde olmalı ki gerçek bir getiri oluşsun. Enflasyondan arındırılmış getiriye reel getiri diyoruz. Ancak i bu konuya çok dikkat etmiyoruz. Nominal değil reel getirileri sormamız lazım.
Tüm getirileri aynı dilde ve ölçekte ele almak lazım. Ne zamandan başlayan bir tarih aralığı olduğuna göre tüm ortalamalar değişiyor. Son yıl, 3 yıl, 5 yıl, 10 yıl olarak bakıldığında farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Ortalamaları hesaplarken aritmetik ortalamaya bakmak yanıltıcı. Getirilerin ortalamasını alırken geometrik ortalamaları hesaplamak lazım. O zaman farkı görüyoruz. Kimse size geometrik ortalamaya göre oluşan getiirleri sunmak istemiyor.
Her sene en çok kazandıran yatırım aracını bulmaya çalışmak milli piyango bileti almaktan farksız. Rakamlarla oynamak ve istatistiksel bir ilizyonla göz boyamak çok kolay. Bu tip hesaplamaları samimi bulmuyorum. Geçmiş dönem getirilerin gelecek dönem getirileri garanti etmediğini biliyor olmalıyız.
Nereden baktığınız ne kadar getiri elde ettiğimizi anlamamıza yardımcı olur. Tek bir doğru yok. En çok hangisi kazandırdı sorusunun inanın onlarca cevabı bulunuyor. Yatırım alışkanlıklarınıza, risk getiri profilinize ve beklentilerinze göre oluşturduğunuz yatırım stratejinizin getirisini doğru ve objektif biçimde incelemek ve anlamak için mutlaka bir Finansal Danışman ile çalışmak gerekiyor.
Yukarıdaki tablo sadece bir bakış açısına örnek. İşin havalı reklam kokan tarafı. Benim hazırladığım bir tablo değil. Habertürk gazetesinde yer alan bir haberdan alıntıdır. Ana sayfada yer alan getiri tablosu ile bazı rakamlar bire bir tutmumuyor. Verilerin hangi gün ve saat kapanışları ve hangi fiyat ortalamalarından alındığına göre farklar olabilir. Bunu kullanmanın inanın yüzlerce yolu var. İstediğinizi seçebilirsiniz.
Comments