top of page

Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

  • Smart Advice
  • Dec 7, 2015
  • 2 min read

5 tane önemli nokta bulunuyor.

1) Yatırım yapmanın dört aşamalı bir süreç olduğunu hiçbir zaman unutmamak gerekiyor. Birinci aşamada 3 temel soruyu cevaplıyor ve kendimizi analiz ediyoruz. İkinci aşamada yatırım yapmanın sıralamasına dikkat ediyoruz. Üçüncü aşamada farkındalıkla ilgili 3 tane özel soruyu cevaplıyoruz. Dördüncü ve son aşamada cevapları ve sonuçları değerlendiriyoruz.


Yatırım Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

2) Risk ve getiri beklentilerinin birbirinden farklı olduğunu unutmamak gerekiyor. Daha fazla getiri için daha fazla risk alma gereği bu işin doğasındadır. Her ürünün risk getiri rasyoları farklıdır ve risk getiri profilimize uygun olan ürünlere yatırım yapmak gerekmektedir. Getirileri karşılaştırken geçmiş dönem getirilerinin sadece bilgilendirme ve gösterge amaçlı olduğunu; gelecek dönem getirilerini garanti etmediğini aklımızın bir kenarında bulundurmalıyız. Diğer yandan biribiryle aynı grupta yer alan ürünlerin getirilerini kıyaslamalıyız. Bunu yapabilmek için doğru bir kıstas oluşturmalıyız. Hazine bonolarına ve eurobondlara yatırım yaptığımız portföyümüzün getirisini hisse senetleri ve borsanın getirileri ile karşılaştırmak doğru ve gerçekçi değildir.

3) Portföy çeşitlendirmesine dikkat etmeliyiz. Portföyümüze farklı ürünler almalı ve riski dağıtmalıyız. Bunu yaparken çok dağılmamaya dikkat etmek lazım. En fazla 5 farklı ürüne yatırım yapmak yeterli olacaktır. Benim tercihim 3'dür. Buradaki temel mantık tüm yumurtaları aynı sepete koymamaktır. 5 farklı yatırım ürününden kastım bono/tahvil, hisse senedi, döviz, altın, opsiyonlar gibi ürün gruplarıdır. Örneğin hisse senedi bir ürün grubu olarak seçilebilir. Alt ürün grubu olarak 10-15 adet hisse senedine yatırım yapılabilir ancak yine de bunu tavsiye etmiyorum. Yatırım tutarınız artıkça bu sayıyı artırmak doğru olacaktır. Ayrıca hisse senetlerini de belli sektörlere göre gruplamak gerekeceğinden bu kadar farklı sektör bulmakta zor olacaktır. Bunun için alt sınır var mı diye sorarsanız bu yatırımcıdan yatırımcıya değişen beklentilerle alakalıdır diye cevap verebiliri. Daha çok kurumsal ve nitelikli yatırımcıları ilgilendiren bir durumdur. Nitelikci yatırımcı ise en az 1 milyon TL sermaye yatırımı olan yatırımcı demektir. Kurumsal yatırımcıda bu tutarlar çok daha yüksektir.

4) Hemen ihtiyaç duyacağımız para ile yatırım yapmak doğru değildir. İhtiyaçlarımızla yatırımlarımızı ayırmak ve bunun dengesini kurmak gerekiyor. Yatırım kısa vadeli olarak düşünülmemelidir. Bir ay sonra kredi ödememiz olacak ve bunun için ayırdığımız parayı hisse senedine yatırıp hemen kısa yoldan kar elde etme planları genelde hayal kırıklığı ile sonuçlanır. Yapılan en yaygın hatalardan biri de sanki dolar ve altın almak yatırım yapmak değilmiş gibi elimizde bulunan ve yeri hazır olan para ile boşta kalmasın mantığıyla bu ürünlerden alım-satım yaparak kazanç sağlamaya çalışmaktır. Yatırım yapmak sabır gerektirir. Ne kadar hızlı getiri elde edilirse aynı hızda zarar edlir. Foreks ve VIOP buna en güzel örnektir.

5) Bir uzmanla çalışmak bu işin en kritik noktasıdır. Finansal bilgi düzeyiniz yeterli olabilir ancak tecrübeye sahip bir danışman size çok fazla avantaj sağlayacaktır. Her türlü konuda destek olacak, yol gösterecek ve objektif bir gözle yatırımlarınızı takip edecektir. Destek alacağınız Finansal Danışmanı seçerken dikkat etmeniz gereken noktaların başında kendisinin bu prensipleri hayatına ne kadar uygulayıp başarılı olduğunu gözlemlemektir.

Comentarios


Öne Çıkanlar
En Son Yayınlananlar
Kategoriler
bottom of page