top of page

Kaç Çeşit Zeka, İnsan, Yatırımcı ve Risk Vardır?

  • Smart Advice
  • May 11, 2016
  • 2 min read

Soru sormayan veya sormamış olanımız yok. Devamlı her şey için bir gruplandırma ve sınıflandırma yapmak durumundayız. Mecbur değiliz ama ihtiyacımız var. Daha kolay anlamak ve öğrenmek için bir noktadan çizgi çizmek lazım. Her zaman bu çizginin üzerindeyiz. Hayatın kendisi doğumdan ölüme doğru uzanan, düz veya eğri olması fark etmeyen bir çizgi değil midir?

Hayatımızın her aşamasında önce gruplandırma veya sınıflandırma yapıyoruz. Kişiden kişiye, zamana ve şartlara göre değişkenlik gösteren bu işin aslında kesin bir cevabı yok. Ama bir yerden başlamak zorundayız ve noktamızı koyuyoruz. Bu noktadan yola çıkarak çizdiğimiz çizgi üzerinde ilerliyoruz. Her an değişebilir, yeni noktalar konabilir, sayılar artabilir de azalabilir de.

Kaç çeşit ............ vardır?

2 Çeşit :

- Enerji : Pozitif - Negatif

- Davranış : A Tipi - B Tipi

- İnsan : Psikotik - Nevrotik

3 Çeşit:

- Zeka : Sayısal - Sözel - Duygusal

- Yatırımcı : Muhafazakar - Ilımlı - Agresif

- Risk : Düşük - Orta - Yüksek

4 Çeşit :

5 Çeşit :

10 Çeşit :

100 Çeşit :

....

Sonsuz (∞)

Artık onlarca çeşit zeka çeşidinin olduğu biliniyor. Hatta yüzlerce çeşit olacağına dair tartışmalar yapılıyor. Büyük resimde her insan birbirinden farklı olduğuna göre insan sayısı kadar zeka ve kişilik çeşidi var bile diyebiliriz.

Psikolojinin öncülerinden Alfred Adler insan tipleri üzerinde sayısal bakımdan durmaktadır. Onun görüşüne göre her insanın kendine özgü bir bireysel yaşam üslubu bulunuyor. Nasıl aynı ağaçta birbirinin tıpatıp aynısı iki yaprak ele geçiremezsek her bakımdan birbirinin kopyası iki insanda göremeyiz. Ancak insanları sınıflandırmadan da geri duramayız. Bunu bireyler arasındaki benzerlikleri kolay algılanıp anlaşılabilir duruma sokmak için zihinsel bir araç olarak kullanırız. Ussal (rasyonel) bir sınıflandırmaya gitmek değerlendirmelerimizi daha güçlü hale getirecektir. Sınıflandırmaları ciddiye alan kimseler gerektiğinde belli bir sınıfa soktuğu insanları oradan alıp başka bir sınıflandırmanın şemasının içine yerleştirecek gücü gösteremezler.

Bu gücü gösterdiğimize inanarak daha kolay algı yaratmak ve anlaşılır olmak adına zihinsel bir aracıya ihtiyacımız olduğu için yatırımcı ve risk profillerini gruplandırıyoruz. Bunu yaparken sadece psikoloji değil ekonominin temel kavramlarından biri olan piyasa dengesi mantığını da de göz önüne alıyoruz.

Kaç Çeşit Zeka, İnsan, Yatırımcı ve Risk Vardır?

Piyasa dengesi, bir malın talep edilen miktarının arz edilen miktarına eşit olması durumudur. Piyasanın dengede olması için satıcıların satmak istedikleri veya satmayı planladıkları, miktarın fiilen sattıkları miktara ve alıcıların satın almak istedikleri veya satın almayı planladıkları miktarın, fiilen satın aldıkları miktara eşit olması gerekir.Teorik olarak piyasa denge noktası var ama pratikte buna ulaşmak mümkün değil. Gerçekte nerede olduğumuzu anlamımıza yardımcı olan bir zihinsel araç olduğu için bu noktayı koymamız gerekiyor.

Bu felsefeden yola çıkarak Risk Getiri Profillerini ve Yatırımcı Tiplerini oluşturmuş oluyoruz. Bizim ussal sınıflandırmamız bu.

Comments


Öne Çıkanlar
En Son Yayınlananlar
Kategoriler
bottom of page